We are the Harry Potter Generation

De eerste bladzijde wordt omgeslagen, Hedwig’s Theme klinkt door de bioscoopzaal, een generatie is geboren. Met de 7-delige fantasie serie heeft J.K Rowling, misschien onbedoeld, een hele generatie geraakt. De laatste 4 boeken van de reeks zijn de snelst verkochte boeken aller tijden en met 400 miljoen  exemplaren heeft Harry letterlijk de wereld veroverd.

Samen met een groepje verwoede Harry Potter-fans (ook wel Potterheads genoemd) gingen we de op zoek naar antwoorden. Wie is de Potter Generation, wat zijn de kenmerken van een generatie en hoe heeft deze boekenserie zo’n indruk gemaakt waarmee hij een hele generatie heeft kunnen beïnvloeden?
De Potter Generation, een generatie jongeren die is opgegroeid met de Harry potter boeken en deze eigenlijk nooit meer hebben losgelaten. Om deze generatie te definiëren gaan we eerst op zoek naar de betekenis van het woord generatie zelf. Karl Mannheim stelde dat de jeugdperiode een zeer belangrijke rol speelt in het afbakenen van een generatie. Een bepaalde gebeurtenis die zijn opdruk geeft aan de gehele bevolking, maar een grote impact heeft op de jeugd van dat moment. Denk bijvoorbeeld aan de Koude oorlog en Vietnam oorlog voor de protest generatie, of de financiële crisis voor generatie X. Allemaal gebeurtenissen die op dat moment heel bepalend waren voor het dagelijks leven.

“We defended the Stone, we found the Chamber, we freed the Prisoner, we were chosen by the Goblet, we fought alongside the Order, we learnt from the Prince, and we mastered the Hallows. We are the Harry Potter generation”

Waar komt dan de Potter Generatie vandaan? En wie zijn ze? Deel één van de Harry Potter-reeks, the Philosophers Stone, kwam uit in juni 1997. Een boek zoals we na de Lord of the Rings niet meer hebben gezien. Fantasie ten top met tovenaars en heksen, vliegende bezemstelen en toverdranken. In de 10 jaar dat de boekenreeks werd geschreven, het laatste deel werd uitgegeven in 2007, heeft deze boekenreeks ruim de tijd gehad om zijn fanbase uit te breiden en zijn stempel te drukken op een hele generatie. Daarbij kwam ook nog de filmreeks die tegelijkertijd werd geproduceerd. Vanaf 2001 werd het publiek tevreden gehouden met bijna ieder jaar een nieuwe verfilming in bioscopen. Totdat op 15 juli 2011 daar een einde aan kwam. Het bron materiaal was op en de films liepen ten einde.

Jonny-Duddle-Harry-Potter-covers-complete-set1

Maar liefst 14 jaar lang heeft de serie op papier als op scherm een grote indruk gemaakt op de jeugd. Die als klein kind zijnde in de boeken is begonnen en samen met Harry opgroeide tot zijn avontuur ten einde kwam. Is dit genoeg om een generatie te definiëren? Ja, er is geen kind in deze generatie (ook wel generatie Einstein genoemd) in de westerse wereld die de naam Harry Potter niet kent. Een droom waarvan Rowling nooit had verwacht dat hij uit zou komen toen ze in de Philosopher’s Stone schreef: “Every child in our world will know his name.” De generatie die de Potter Generation genoemd is lijkt groter dan hij in werkelijkheid is. De groep die zijn jeugd beleefde toen de boeken en films werden uitgegeven behoort tot deze generatie, iemand die (ongeveer) geboren is tussen 1985 en 2000, oftewel iemand die samen met Harry is opgegroeid.

Deze ode aan Harry en zijn generatie is omdat ik zelf ook tot deze generatie behoor. Het eerste boek leende ik van de bibliotheek als 9 jarig meisje, waarna ik een week later weer terug kwam om deel 2 te halen. Wij gingen ieder jaar weer met het hele gezin naar de bioscoop. Er werd uitgekeken naar elke nieuwe uitgave. Het was een traditie, een way of life die zijn stempel heeft gezet op mijn jeugd. En dat zal ik de rest van mijn leven bij me houden. Een generatie die kunnen huilen om het woord “always” of de quote “when all this is over we’ll be a proper family. You’ll see.” En lachen bij Harry’s avonturen met de Felix Felicis of Ron’s angst voor spinnen. Een generatie die bewezen empatischer en toleranter is, dankzij Rowling’s boeken vol levenslessen.

We are the Harry Potter Generation.

“Of course it is happening inside your head, Harry, but why on earth should that mean that it is not real?”  ― J.K. Rowling, Harry Potter and the Deathly Hallows

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s